Pacsirta Hotel és Étterem Szováta

A gasztronómia területén otthonosan mozgók mindannyian tudják, hogy ha Szovátán járnak és egy igazán jót szeretnének enni, aligha találnának jobb választást a Pacsirtánál. Van egyébként több izgalmas éttermi koncepció Szovátán, de ez kiemelkedik mind közül. Gyönyörűen felújított villaépület, abszolút prémium beltér, jól átgondolt koncepció. A szállodát vezető Szabó Levente és a konyhát irányító Garaczi Zoltán, nem csak hogy jó arcok, de nagyon elhivatottak a szakmát illetően, ez visszaköszön mindenhol. Többször mondták már nekem, hogy lehet hogy túlságosan szuperlativuszokkal jellemzem a helyet, de valóban kiemelkedik az erdélyi mezőnyből. Bárcsak több ilyen hely lenne.


beltér

Inni egy alkoholmentes Oázis névre hallgató koktélt kértem, ami narancs, barack, lime levek, egy kis grenadinnal. Édes mint a méz. Nem a koktél hibája, de nekem túl édes az összetevők miatt. Használnak viszont fém szívószálat, követik ügyesen a trendeket.

“Unaloműző” üdvözlőfalatnak kihoztak egy szuperjó padlizsánkrémet, friss zöldségekkel. Én aki nem vagyok nagy vinetta rajongó, elégedetten konstatáltam, hogy ez mennyire jó.

Előételnek egy illatos morzsában sült vörös tonhalat kértem tejszínes spárgaraguval. Zseniális fogás, üde, jól elkészített, kellően savas, a spárgaragu a tonhallal tökéletes harmóniát alkot. Hihetetlenül jó koncepció. Lehetne az étterem zászlóshajója is ez a fogás az előételek tekintetében.

Utánna egy kacsaragú levest kértem. A séf magyarországi tapasztalatai tökéletes lenyomata ennek a levesnek. Ilyent tényleg csak Magyarországon enni. Kifejezetten jó, krémes, a zöldségek ressek, olyan ahogy a nagykönyvben le van írva. Az arányok, a fűszerezés, minden a helyén. Egy kis tálka nagyon jó minőségű tejföl és hegyes magyaralföldi paprika jön mellé, az adja meg a koronát.

Főételnek egy borjúbélszín érkezett, fokhagymás cipóval, salátával. Médiumra sütve, ahogy kértem, teljesen rendben van. Szépen sült a széle, szaftos a belseje, omlik a szájban. A cipó szétvan nyitva, benne a saláta, szétáztatja a cipót, én semmiképp nem erőltetném ezt a köret-tálalási módszert. De végülis a húson van a lényeg, az meg kifogástalan.

Desszertként egy csokiszuflét kértem. Tudjuk , hogy ha kivül szilárd, belül folyik, akkor nincs benne hiba. Itt pont így készítik. Másodpercre pontosan tudják hogy mikor kell a sütőből kivenni. Hibátlan!

Minden téren kiemelkedik a székelyföldi mezőnyből, komoly, elhivatott emberek irányításával, akik a szakmát mesterfokon űzik. Természetesen az árak tekintetében is visszaköszön a színvonal, bár nem olcsó, de ár-értékarányban rendben van.  Kifejezetten ajánlott kategória.

Ringlispíl az asztal mellett-RETRO GOLD Székelyudvarhely
Ringlispíl az asztal mellett-RETRO GOLD Székelyudvarhely
2021-12-01 21:42:17
Étteremteszt: Kotyogó Farkaslaka
Étteremteszt: Kotyogó Farkaslaka
2021-08-23 10:51:30
IKON
IKON
2021-06-07 08:06:23