IKON

Egy étterem egyik legfontosabb elismerése ha azt mondják a konyhájára, hogy stabil. Ez természetesen nem zárja ki a kísérletezgetést, az innovációt a megujúlást sem, ahogy szerves része a szezonalitás is. De az ételek minősége minden áron kiegyensúlyozott, stabil kell legyen.
Ilyen a debreceni IKON étterem is, ahol séf és tulajdonosváltások után is mindig izgalmas, jó fogásokat lehet kóstolni.
De ami még inkább nagy kedvenccé teszi a jelzett éttermet, az a helyi-lokális alapanyagokra épülő konyha. Ez az az út, amelyik biztosan célra vezető a gasztronómia világában.

Mit kóstoltam?
A jeges teájuk (ha az ember vezet és mellőznie kell vmilyen tisztességes bort) mindig fenomenális. És bár furán hangzik, hogy mitől tud egy tea jó lenni? Nekem attól, hogy visszahozza a gyerekkori téli esték igazi vadvirágos mezőkről szedett házi teaízeit, megfelelően édesítve. Na ez ugyanaz csak hidegen.A ház részéről üdvözlőfalatként egy jófajta felkrémesített leheletkönnyű szarvasgombás vaj jött, 2 szelet kovászolt kenyérrel. Rendben vanElőételnek egy kacsamáj lett kóstolva rebarbarával, rebarbara fagyival, rántott véreshúrkával, pecsenyeszafttal.
Szerintem kétféle ember létezik. Egyik aki imádja a kacsamájat , másik aki nem. Én határozottan az előzőek közé tartozom, főként ha az alapanyag és az elkészítés módja hibátlan. Hát itt az. A máj külső fele karamellizált, belül krémes és olvad. Nagyon jól passzol a rebarbara ízvilágával. A koronát a rántott véreshurka gombóc teszi föl rá. JÓ !!Előétel második felvonása egy debreceni páros. Hát ezt a ’kolbászt’ ugyan nem kell bemutatni a Kárpád-Medencének, hisz a nevet mindenki ismeri. Bár a debreceniről nem mindenkinek a legjobb minőségű hústermék jut az eszébe, de félre a sztereotípiákkal. A debreceni pároskolbász , zseniális ! magas minőségű hús, jól elkészítve, almás tormával, mustárral, két szelet finom kenyérrel. Enném és enném. Akár minden nap!A főétel pedig tényleg mindent visz. Vaddisznópofa vadas mártással, szalvétagombóccal, tejfölhabbal. Megküldve egy kis ress , savanyított zöldséggel. Savanyúságnak édesített ecetes hagyma. Erről a fogásról lehetne külön egy oldalt írni, de nem teszem. Csak annyit, hogy közel tökéletesen elkészített hús, a vadasmártás rendben, minden összetevő íze, állaga a helyén, nagyon jó.És a térségnek mi lehet a másik szimbolikus fogása mint egy jó hortobágyi palacsinta.
A maga műfajában ez ízlett a legjobban. Tényleg izgalmas fogás, zseniális töltelékkel, az egyik palacsinta kirántva, a másik a hagyományos verzió. A töltelék rendben van, a paprikás mártás felejthetetlen. Ez hártyavékony mangalicaszalonna, egy kis paprikás mix,szuper.  Ez volt a kedvencem.Desszertnek egy sacher tortát kértem. Talán már jóllakottan nem kellett volna, ezért nem is élveztem ezt ki maradéktalanul. Szép volt, rendben volt, de tömény. De ezt betudhatjuk a jóllakottságnak.Összességében az IKON sosem szolgált rá hogy rosszat írjak róla, most kifejezetten helyén volt minden. Ha arra jártok, ajánlom kipróbálásra.

Ringlispíl az asztal mellett-RETRO GOLD Székelyudvarhely
Ringlispíl az asztal mellett-RETRO GOLD Székelyudvarhely
2021-12-01 21:42:17
Étteremteszt: Kotyogó Farkaslaka
Étteremteszt: Kotyogó Farkaslaka
2021-08-23 10:51:30
IKON
IKON
2021-06-07 08:06:23