#Prato Brassó - Románia legjobb éttermei sorozat !

Gasztrománia

A közelmúltban jött ki a Gault&Millau listája ami Románia legjobb éttermeit teszi közzé.  A blog célja , hogy le tudjuk tesztelni a top30 at. Elsőnek a lista 27. helyezettje a Prato jött képbe, aminek ráadásul Vajda István személyében magyar séfje van.  Többször fordultam már itt meg, nem ez az első látogatásom. Halakban, tengeri ételekben elég erősek, a tengerparttól ilyen távolságra sosem egy életbiztosítás tengerihalakkal prosperálni, kíváncsi voltam most is hozzák-e az elvárt szintet.

Pacsirta Hotel és Étterem Szováta

Gasztrománia

A gasztronómia területén otthonosan mozgók mindannyian tudják, hogy ha Szovátán járnak és egy igazán jót szeretnének enni, aligha találnának jobb választást a Pacsirtánál. Van egyébként több izgalmas éttermi koncepció Szovátán, de ez kiemelkedik mind közül. Gyönyörűen felújított villaépület, abszolút prémium beltér, jól átgondolt koncepció.

GADO SEPSISZENTGYÖRGY

Gasztrománia

Egy modern, központi helyet sikerült meglátogatni Sepsiszentgyörgy szívében. Laza , fiatalos hely, streed food jellegű konyhával, komoly koktélkínálattal. A berendezés modern, street kitchenként jellemezett konyhával, ahol gyorsan jót lehet enni.

Kértem egy ristrettót, ami mondhatni tökéletes volt. Egyszerű de mégis csavar a csésze kivitelezésében , a kávé szintén hibátlan.

Falánk Csütörtök 2019. március 7.

Gasztrománia

A farsangi szokások közül egyre ismertebb lesz Erdélyben is a „Falánk Csütörtök” mely változó időpontban biztosít egy kellemes kulináris kikapcsolódást. A falánk szó jelentése – nagyon sokat evő – legyünk ezen a napon mi is nagyon sokat evők. A néphagyomány szerint a húsvéti 40 napos böjt előtti hamvazószerdát követő napon ünnepeljük, a Torkos Csütörtököt a farsangi maradék elfogyasztása ekkor történik.

VENDÉGPOSZT: Le Bistrot Francais ,avagy egy ártatlan átverés krónikája

Gasztrománia

Bár előzőleg egyáltalán meg sem fordult a fejünkben, hogy egy „fine dining” étteremben fogunk kikötni, mégis a bukaresti Le Bistrot Francais-ban egy gyors kulináris élmény helyett szinte egy  romantikus gyertyafényes vacsorát sikerült elkölteni.  
Mondom „gyors” élmény, mert egy ideje már általános műveltségem részét képezi az orosz származású „büsztra” szó, amelynek jelentése egész pontosan „gyorsan”, de igazából a franciák tették nemzetközileg ismertté és széles körben használttá.