Egy valódi nagyágyú: BÁBEL Budapest

Aki figyelemmel követi a gasztronómiai trendeket, az már egy évvel korábban Michelin csillagra tette a Bábelt, van aki predesztinálta akár rögtön két csillagra is. 
De ebben az olvasatban nem is ez a lényeg, legalábbis az én véleményem alapján, hogy egy, kettő netán csillag nélküli-e a hely, hanem sokkal inkább az erdélyi származású Veres István séf mit tud megmutatni az erdélyi konyhában használt alapanyagokból. és valóban sikerül-e magas színvonalon alkotni.
Nem kell a végére érni e blogbejegyzés olvasásának, hogy kijelentsem nagybetűkkel, hogy IGEN.
Az étterem Budapest Belvárosában helyezkedik el a legendás Váci utcától egy sarokra, sok sok szálon kötődik a művészetekhez, és ez nem csak az ételeken keresztül jön át, hanem például a bejáratnál lévő B betű a világhírű Havadtoy Sámuel keze munkáját dicséri, ahogy a tányérok is egyedileg vannak tervezve, a poharak pedig Ajkai kristályból készültek.Letisztult elegáns beltér jellemzi a helyet, kevés fény (ennek a fotók miatt nem örültem), lehet élvezni a vacsorát.
Egy kóstoló menüt fogyasztottunk megfelelő borkísérettel amit minden ételhez profi sommelier szervírozott, és túlzás nélkül mondhatom, hogy a borválaszték annyira izgalmas volt, hogy a vacsora élményhez közel annyit tett hozzá mint az ételek önmagukban. 
Üdvözlő fogásként kaptunk natúr és ízesített vajakat (fenyőrügyes, pirított hagymás és natúr) kaptunk, amelyeknek az íze és állaga is tökéletes volt.Szenzációs kenyeret (klasszikus és édeskés) hoztak mellé, amelyekkel a vaj íze tökéletesen dominált.

Utána érkezett egy szőlőlevél ami gombapürével és élesztővel volt töltve, nyilván nem volt összehasonlítási alap, de ez is egy izgalmas falatka volt.
Azt követően egy burgonyagombóc jött káposztagéllel és kakaóval.Ez is egy nagyon jól megkomponált mestermű volt, ahogy a kukoricára épülő falatka is, ami kukorica chips, polenta mangalicával, aludttejpor kombinációval lett tökéletes.Kaptunk még egy füstölt tejfölgolyót is lilakáposzta zselével, szarvasgombával, lilakáposzta porral, ehető mézvirággal, és egy gyönyörű tálalással lett felejthetetlen élmény.

 

 

Az üdvözlő falatkák után jöhetett a valódi főétel sorozat.

Először is egy csirkemájparfé füstölt almával és salottával.Ez az a csirkemájparfé az a szint, ami tényleg fölemeli az egészet az égbe. Ha soha nem ehetnék ennél jobb csirkemájat, akkor is elégedett lennék.
Utána jött a tojásos nokedli.Jégsalátán, szarvasgombával. Ez az az ikonikus étel, ami nekem abszolút kiemelkedik. Annyira jó volt, hogy szak szuperlatívuszokban lehet erről írni. Fiona Beckett a Decanter magazin újságírója szerint is ez a fogás az ami miatt a 2017 es év legjobb nemzetközi étterem díjra javasolta a Bábelt.
Ez eddigi kóstolásaim egyik csúcspontja volt.
Ezután érkezett a polip, paprikával, balzsamecetes fátyollal.Szintén tökéletesre készített fogás, a polip állaga és íze szuper.
Majd egy alma sorbet jött lazításnak, aztán ismét egy hús fogás ami szürkemarha hasaalja gombákkal.Egy tökéletesre készített hús, szenzációs ízű gombákkal. Nem több, nem kevesebb, egyszerűen tökéletes.
Majd az egészet lezárta a Hófehér fantázianevű desszert, ami paradicsom, bodza, rebarbara összetevőkből állt. 


 

Az egész este olyan volt mint egy megkomponált színházi előadás. Tökéletes fogásokkal, kifogástalan szervizzel szórakoztatták a nagyérdeműt. Ritkán adódik ennyire magas minőségű étteremben vacsorázni, de aki egy igazán felejthetetlen gasztronómiai élményre vágyik, annak kötelezően kipróbálandó a Bábel

Ringlispíl az asztal mellett-RETRO GOLD Székelyudvarhely
Ringlispíl az asztal mellett-RETRO GOLD Székelyudvarhely
2021-12-01 21:42:17
Étteremteszt: Kotyogó Farkaslaka
Étteremteszt: Kotyogó Farkaslaka
2021-08-23 10:51:30
IKON
IKON
2021-06-07 08:06:23