Egy igazi üstökös: #SALT Budapest

Egy ideje mondhatni tele a gasztromédia a Salt étteremmel. Ennek apropóján tettem egy próbát, hogy valóban annyira izgalmas és jó-e mint amennyire dicsérik. Hiszen többnyire csak elégedett hangvételű véleményeket lehet hallani velük kapcsolatban.
Akik ismerték az Innio borbár és éttermet (ami egy igazi üde színfoltja volt a Budapesti gasztronómiának) azok pontosan tudják mennyire innovatív és magas minőségű konyhát vittek. A párhuzam ugyanis az, hogy itt is és ott is Tóth Szilárd séfhez kötődött a konyha.


Vannak átfedések, hisz itt is a konyha a magyar alapanyagokra támaszkodik, ami egy kifejezetten magas minőségű végeredményben csapódik le. A séf maga is gyüjtöget a természetben, így idevarázsolja az igazi magyar vidéki ízeket az asztalunkra. Természetesen ehhez társuló minőségű borokkal, és ami igazán meglepett , az a helyben készült nagyon izgalmas dzsúzok amik szintén tökéletessé teszik az éttermi élményt.


A 15 fogásos kóstolómenüt ettem végig, dzsúzpárosítással, de természetesen egy jó pezsgő és egy Szepsy furmint is lecsúszott, hiszen az (is) tette ez esetben felejthetetlenné az élményt.


Az étlap egy viasszal lezárt kis kettéhajtható kartonocska, és a vendégre bízzák hogy kinyissa-e a vacsora elején, vagy teljesen a konyhára bízza magát.


Megjegyzem, hogy a szerviz, a fogások bemutatása talán a legjobb amivel Magyarországon eddig találkoztam. Könnyű, szinte baráti.
De hadd beszéljenek a fotók helyettem
És íme a kóstolt fogások (nagyrésze):


Gyógynövények, élesztő, pontytej, feketeribizlifa olaj

Gomba, csipkebogyó, egres

Pisztráng, csalán, mályva, sudachi


Sajtos tallér, velő, csukaikra, mandula, citromverbéna

Zsíros deszka, tokaszalonna, hering ikra


Kacsaszív, fejessaláta


Konfitált gomba, büdöske pesztó, medvehagyma, csicsóka


Kacsamáj, szagos müge, rebarbara ponzu, alma


Nagydobosi sütőtök, rebarbaragyökér olajKenyér, házi vaj, sonka, savanyúság


Fogas, fügelevél, karalábéfőzelék


Mangalica, toroskáposzta


Sóska, burgonya, mogyoró


Gyümölcsöskert

Természetesen az adagok picik, ahogy egy fine dining étteremben többnyire megszokhattuk, de az est végére ezzel a 15 fogással bőséggel jól lehet lakni, úgyhogy senki nem kell attól tartson, hogy hazafelé menet egy utcai gyrossal kell lenyomtassa a fantasztikus vacsorát.
Egy szó mint száz, Szilárd és kollégái fantasztikus munkát végeztek, többször ők jönnek ki egy egy fogással az asztalhoz, sőt az este folyamán van egy meglepetés fogás is amihez a vendégnek kell odamennie a séf pulthoz.
Ez a koncepció most az egyik legizgalmasabb Budapesten, és bizonyosra veszem, hogy ők lesznek a következő Michelin csillagos étterem Magyarországon.
Nem utolsó szempont, hogy a hasonló szinvonalú éttermekhez képest sokkal jobb az ár-értékarány, bár ha dzsúz vagy borpárosítást is kérünk, akkor simán utoléri a többit árban. 
Ajánlom kipróbálásra, mindenképp egy új, friss élménnyel fog gazdagodni aki betér hozzuk vacsorázni.

Egy igazi üstökös: #SALT Budapest
Egy igazi üstökös: #SALT Budapest
2020-01-08 10:10:04
#Baracca Kolozsvár - Románia legjobb éttermei sorozat !
#Baracca Kolozsvár - Románia legjobb éttermei sorozat !
2019-12-18 09:38:02
VENDÉGPOSZT : Bujolé és a libamáj
VENDÉGPOSZT : Bujolé és a libamáj
2019-09-09 14:16:54