#Tanti Bp – avagy egy Michelin csillagos bukása

Mostanában nagyon sok minden a Michelin csillagok körül forog Magyarországon, ugyanis nincs egy hete, hogy a Michelin kalauz lehúzta a leplet, és megtudhattuk, hogy kinek sikerült megőrizni az éttermi világban a csillagokat, és azt is, hogy Budapest egy 2 csillagos étteremmel büszkélkedhet, az Onyx-nak köszönhetően. De van-e élet a csillagokon túl? Van bizony, hisz nem csak csillaggal mérik az elismerést, hanem bib gourmand-al, ami a csillagok előszobája, illetve további ajánlásokkal, amelyeken keresztül a kalauz olvasói megismerkedhetnek azokkal a helyekkel amelyek a szigorú ítészek szerint ajánlottak Budapesten.
Mellesleg sokan kérdezik, hogy Romániában miért nincs Michelin csillagos étterem. A válasz nagyon egyszerű: a Michelin egyszerűen nem listázza az országot. Közel sincs annyi színvonalas hely, hogy felkerüljön Európa gasztrótérképére az ország. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nincs michelin csillagos szintű étterem , a szakma véleménye szerint legalább 2-3 hely üti a színvonalat, de ez sajnos még kevés a Michelin kalauznak, hogy Románit feltegyék a gasztronómia gyorsítósávjára.
Na de vissza a címhez. A Tanti volt az egyik Michelin csillagos étterem Budapesten, és sajnos azért is vetült rá több fény, mert Pesti István séf (akinek a vezetésével megszerezték a csillagot) távozásával a következő évben először veszített csillagot az étterem. És ha ez még nem lett volna elég, tegnap bejelentette hosszú útkeresés után – ezek szerint kevés sikerrel – a bezárást. Kár érte, mindig nagy kár, hogy egy gasztronómiai nagyágyú lehúzza a rolót. Konyhai hasonlattal élve, eldobja a kanalat. Én amúgy a Laci!Konyha bezárását jobban sajnálom, bár ő nem egy csillagot veszített, veszítettek viszont a Budapestiek egy nagyszerű éttermet.
Az idei díjazás esetében viszont számomra roppant meglepő, hogy a Bábel étterem nem kapott csillagot, ugyanis szerintem ma Magyarországon mindenképp egy dobogós étterem, ahogyan a St Andrea is amiről korábban írtam.
De ne kanyarodjunk el a Tanti-tól.
IMG_0560
Buda bevásárlóközpontjában a Hegyvidék Központban kapott helyet, tehát a lokáción nem múlott a siker. Valóban egy szuper hely, szellős, ízléses berendezéssel, laza hangulattal, nyoma sem volt a feszélyezettségnek.
IMG_0558
Egy marhapofát kóstoltam barna nokedlivel. A hús jól elkészítve, szuper állagú volt, talán csak a kötőzsírszövetekből volt sok, de legyen ez az én problémám. A szaft is finom volt, kellemes fűszerezéssel. A nokedlit viszont túltolták, hiszen  a nokedli az nem egy olasz pasta, így esetében a ‘hard al dente’ talán túlzás. Mondhatni egyáltalán nem volt elkészülve.
IMG_0561
Az uborkás limonádé viszont egy jó választás volt, ahogy a mákos nudli is málnavelővel.
desszert
Összességében egy jó étterem volt, de semmiképp nem üti a Michelin csillagos színvonalat, így nem volt számomra meglepő a csillagvesztés , viszont kár érte hogy végleg bezárt, hisz mindenképpen hozzátett a magyar gasztronómiához.

Kommentelj elsőként

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.