#PETHŐ ÉTTEREM – SZÉKELYUDVARHELY

Székelyföld legjobb éttermei sorozatban egyértelműen helyet kell kapjon a székelyudvarhelyi Pethő étterem, hiszen elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy hozzájárult Székelyudvarhely gasztrókultúrájához. Nyílván ez a sok sok év kiegyensúlyozott működésének is köszönhető. Sokszor megfordultam már ott, mégis csak most sikerült írni a helyről. Jó elhelyezkedés jellemzi, az utcán mindig találni parkolóhelyet, a beltér elegáns, de feszélyezettség érzetnek nyoma sincs. Ami számomra nagyon fontos egy étterembe, az a tény, hogy nem lengi be konyhaszag a helyet, ez itt is igaz, nem úgy jössz ki egy elfogyasztott ebéd után, hogy egyébre sem tudsz gondolni mint egy gyors átöltözésre. Ez egyértelműen pozitív. Én alapból óvatos vagyok a terjedelmes étlapokat illetően, hiszen azt gondolom, hogy ahol 100 fölötti étel található egy étlapon, ott lehetetlen mindig frisset és jót fogyasztani. Meg kell jegyeznem azt is, hogy bár nagyon sokszor ettem ott, de soha sem sikerült rosszat enni, egy konstans minőséget biztosan hozott. Az utóbbi időben viszont megjelent kiegészítésként egy rövidített étlapocska, ahol határozottan jó ételeket lehet enni, a megújulás szellemében. Lehet, hogy a tulajdonosok felismerték az új szeleket a gasztronómia területén, vagy megjelentek a városban és a környéken új minőségi helyek és ezek hatására, de mindenesetre dicsérendő a megújulásra való hajlandóság. Viszont számomra a legnagyobb pozitívum amit itt tapasztalok, az a felszolgálás minősége. Ezt a szintű felszolgálást nagyítóval sem lehet megtalálni Székelyföldön. Azt hiszem ez a dolog mindenképp referencia lehetne más étterem üzemeltetők számára is. Profi, illedelmes, tájékozott pincérek vannak, akik ajánlani is tudnak, ismerik a vendég preferenciáit, úgy kommunikálnak, hogy sem sok sem kevés belőlük, mindenképp hozzátesznek, hogy ez az étterem azzá vált ami. Amit kóstoltunk: (a fotók profik, az étterem facebook oldaláról származnak) Szárnyasmájkrém brióssal, szederlekvárral. A májkrém állaga jó, a briós (kalács) finoman pirított és jó ízű, a szederlekvár nem tolakodik, a díszítésnek szánt csíra totál kiesik innen, az nem kellene ide, de ezt leszámítva egy trendi, szép és jó ízű fogás.
 

szárnyasmájkrém brióssal (forrás: étterem facebook oldala)
szárnyasmájkrém brióssal (forrás: étterem facebook oldala)

A haltepertő jól sütött, a hozzá érkező remoulade mártás nagyon finom, a savanyított hagyma meg igazi telitalálat, úgy ehetsz hagymát hogy az egész napodat nem határozza meg utána a hagymaevés. Sült kápia is jár mellé, de ez ismét elviszi az ízvilágot, nem hiányzik innen.


haltepertő (forrás: étterem facebook oldala)
haltepertő (forrás: étterem facebook oldala)

A velőscsont igazi klasszikus, jól főtt, bőséges adag, pirítóssal fokhagymával, akik szeretik azok mindenképp egy ínyenc fogást kóstolhatnak meg. Ezt a fogást kóstoltam előtte egy másik udvarhelyi étteremben, ott is nagyon jó, mi több a haltepertőt is, lehet ha még más étterem étlapján is megjelennek ezek a fogások, akkor igazi udvarhelyi specialitásként kell ezekre tekintsünk. Ami számomra egy örvendetes dolog mert mindkét fogás kifejezetten ízlik.
velőscsont (forrás: étterem facebook oldala)
velőscsont (forrás: étterem facebook oldala)

Összességében egy jó hely, mindenképp ajánlott kipróbálásra aki Udvarhely és környékén jár, számomra mindenképp az udvarhelyi listák elején van az étterem

Pacsirta Hotel és Étterem Szováta
Pacsirta Hotel és Étterem Szováta
2019-05-03 11:58:11
GADO SEPSISZENTGYÖRGY
GADO SEPSISZENTGYÖRGY
2019-04-28 12:02:56
 Falánk Csütörtök 2019. március 7.
Falánk Csütörtök 2019. március 7.
2019-02-20 12:08:31