Székelyföld legjobb éttermei sorozat: #KÁLI ÉTTEREM – SZOVÁTA

Szováta “sétálóutcájában” helyezkedik el az étterem, közel a Medve Tóhoz, szezonban komoly turistaforgalommal. Bár többen ajánlották, a nagyfokú turistát kiszolgáló helyektől picit tartózkodom, bár talán sokszor nem kellene. Az étlap kereken 20 oldalas (megszámoltam), a reggeliktől a desszertekig. Ez számomra mindig meglepő hisz ennyi étel, szósz, saláta, hogy tud mindig tökéletesközeli szintet hozni, már ami az étterem értékrendjét jelenti, számomra mindig rejtély.

Na de lépjünk túl. A kockásabrosz koszos és kiégett, a pincér nem tudja mi a különbség a pacalleves és az extrapacalleves közt, mert még új, a szalvéta a pohárba betéve érkezik, hát, elég izgalmas. Természetesen a fő hangsúly mindig az ételeken van, de a többi is hangsúlyosan számít.

Tehát kértem egy extrapacallevest, és egy marhanyelvet galuskával, mert az eredetileg rendelt nyúlpecsenye nem volt az étlapon.
A pacalleves a klasszikus ízvilágot képviseli, az extra benne a nyers tojássárgája volt.

extrapacalleves

extrapacalleves

Összességében egészen jó volt, de elmaradt a nemrég a Páva étteremben kóstoltat (az tényleg über jó volt). Na de lássuk a pozitívumot, a leves itt is korrekt, a mellé hozott tejföl finom, sűrű, az ecetes csípös paprika szintén finom, nem elfáradt.

A főétel egy marhanyelv volt vajas galuskával. Hogy mitől vajas ez a galuska istenbizony nem tudom. Átlagos. Ahogy az alul készült nyelv sem hozta azt a szintet amit kellett volna. Egy zöldséges ragú volt rajta, az ízek sem voltak harmóniába egymással. A gomba száraz, nem ress, abszolút középkategória, bár azért jobban hozza a szintet rengeteg székelyföldi étteremhez képest.

marhanyelv vajas galuskával

marhanyelv vajas galuskával

A pincér srác bár saját bevallása szerint nem rég dolgozik itt, bár a leves kérdésre nem tudott egyértelmű választ adni, de ezt leszámítva ügyes, jól tette a dolgát, ez értékelendő.

Az ételek minősége tökéletesen leképezi a jelenlegi székelyföldi (erdélyi, romániai) gasztronómia jelenlegi helyzetét, abszolút messze vagyunk még a céltól. Ez a hely a tömeg igények kiszolgálására valószínűleg alkalmas, korrektebb számos másik étteremnél, de gasztronómiai csodát senki ne várjon. Ettől függetlenül ha arra járok , teszek még egy próbát, hátha a nyúlpecsenye kárpótolni fog.

Kommentelj elsőként

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.